Vraag en antwoord:
Is holistische psychologie
een goede keus voor iedereen?

Door Drs. Monique Spangenberg, holistisch psychologe

“Neen. De informatie die ik aan mensen geef, is een beetje vergelijkbaar met het NIBUD over het beheer van geldstromen. Ik probeer aan te geven wat iets kost op energieniveau, wat voor gevolgen een keus kan hebben. Je betaalt een prijs als je slechte gewoonten of onwenselijke relaties in stand houdt, of niet goed beheert. Zoals het NIBUD je kan vertellen wat een auto je op jaarbasis kost, zo leg ik uit wat je betaalt voor een langdurige relatie met een energierover. Als je bepaalde familiebanden of relaties op je werk niet bewust beheert, kunnen ze je doodmoe en zelfs ziek maken.

Ik geef advies en trainingen over energiebeheer. Maar hoe jij uiteindelijk omgaat met jouw energie en jouw reserves, dat is mijn zaak niet. Het NIBUD zal jou ook niet voorschrijven dat je niet met vakantie mag gaan en dat je al je geld op een spaarrekening moet zetten. Je verwacht informatie over vakanties, wat een reis kost, wat voor mogelijkheden er zijn. En dan bepaal jij als consument vervolgens zelf hoe jij je geld uitgeeft. Als je die verantwoording niet aan kan omdat je een groot gat in je hand hebt en dat zo wilt laten, dan kan ik ook niet veel voor je doen.

Zo ook tijdens een consult. Als iemand bijvoorbeeld een relatieprobleem heeft, dan probeer ik het patroon en de energie-uitwisselingen zo helder mogelijk te beschrijven. Ik zal nooit zeggen: jij kunt die relatie beter beëindigen. Maar ik kan wel aangeven dat bepaalde zieke relaties weinig kans op genezing hebben. Uiteindelijke beslissingen zal iedereen zelf moeten nemen.

Ik heb gemerkt dat mensen die voor een holistische aanpak kiezen en naar mijn praktijk komen, het juist prettig vinden dat ik geen verantwoording voor hun keuzes wil overnemen. Ik reik veel informatie aan, er is overleg, ik vraag steeds naar voorkeuren, en laat het dan aan de mensen zelf over of ze iets met de informatie willen doen, of welke knopen ze willen doorhakken.

Heel af en toe komt er iemand die echt niet in mijn praktijk thuis hoort. Dat zijn mensen die eigenlijk willen horen wat ze moeten doen, die willen dat ik beslissingen voor hen neem. Er zijn ook mensen die uitgebreid over hun verleden willen praten: dat doe ik niet tijdens consulten. Het is niet nodig, want patroonherkenning kan binnen een paar minuten plaatsvinden en dan heeft het geen zin om oude koeien uit de sloot te halen. Ik heb gemerkt dat mensen zelf vaak heel goed weten waar de schoen wringt. Ze weten alleen geen oplossingen te bedenken, ze zitten vast.

Soms zeggen mensen wel open te staan voor deze holistische aanpak, maar dan blijkt in de praktijk dat ze eigenlijk lui zijn of hun gewoonten niet willen veranderen. Zodra je met een gewoonte of verslaving te maken krijgt, heeft iedereen zijn innerlijke demonen waar hij tegen moet vechten. Ik kan wel tactieken bespreken, maar dat uiteindelijke gevecht moeten mensen zelf aangaan. En wie geen strijdlust heeft en ook niet wil dat die in hem of haar wordt aangewakkerd, blijft dan toch vastzitten. Ik kan dan niet verder helpen.”


Over het ontstaan van de Praktijk voor holistische psychologie Oosterhout
en de website www.ascensie.nl


Contact

Meer over het boek "Vaarwel"

Home