NBD/Biblion recensie Vaarwel

_____________________________________________________________
SPANGENBERG, MONIQUE
Vaarwel: Hoe schrijf je een treffende tekst bij de uitvaart
Auteur: Monique Spangenberg
Utrecht (etc): Servire, cop 2007, 191 P, 24 cm
Met reg
ISBN 978 90 215 1141 2
614.9 (2TW)

Tips, aanwijzingen en voorbeelden voor het schrijven van een treffende tekst bij een uitvaart, vanuit verschillende invalshoeken en met suggesties voor het omgaan met emoties, stress en blokkades.

Het boek bestaat uit drie delen. Het inleidende deel geeft aanwijzingen voor het gebruik van dit boek, drie basismodellen, het kiezen van kleur en toon van de tekst (waarbij emoties en energie een belangrijke rol spelen) en het beginnen met schrijven (met suggesties wat te doen als je vastloopt).

Deel twee ('Thema's, metaforen en voorbeelden') vormt de hoofdmoot met algemene thema's (als karakter, rollen, beroep, hobby, bijzonder contact en humor), zwaardere thema's (als onenigheid, verslaving, zelfdoding, ziekte, euthanasie, dementie, baby's en kinderen), metaforen: 'het leven als een...' en voorbeelden van kleur of toonzetting.

Deel drie is het laatste hoofdstuk met onder andere praktische tips en suggesties voor goede zorg voor jezelf en voor elkaar.
Heel veel voorbeelden van teksten; uitgebreid trefwoordenregister.
De auteur geeft in haar praktijk voor Holistische Psychologie Oosterhout onder andere trainingen Persoonlijk Energiebeheer.

Het boek is uiterst waardevol voor ieder die - geconfronteerd met een uitvaart - iets wil opschrijven of uitspreken.
Drs. J.G. ten Houten


VAARWEL

Hoe schrijf je een treffende tekst bij de uitvaart
Auteur: Monique Spangenberg
Kosmos Z&K/Servire, ISBN 978 90 215 1141 2
Prijs 19,95Een persoonlijk afscheidswoord schrijven voor de uitvaart van een dierbare is niet altijd gemakkelijk. Ook het vinden van een toepasselijke zin voor een rouwadvertentie, of het schrijven van een brief om anderen jouw medeleven te betuigen kan moeilijk zijn in de chaos en hectiek rond een overlijden. Traditionele christelijke teksten zijn namelijk niet langer de norm, en daarom gaan veel mensen op zoek naar spirituele alternatieven.

Monique Spangenberg biedt met het boek Vaarwel inspiratie en houvast voor het schrijven van deze moeilijke teksten en geeft een dieper inzicht in overlijden en rouwverwerking. Want een vaarwel kan wel degelijk een warm en vol gevoel zijn; een moment waarop verdriet, vreugde en respect liefdevol in elkaar overvloeien.

Bron:Troubadour, oktober 2007

Home