Wat is holistische psychologie?

Door Drs. Monique Spangenberg, holistisch psychologe
Praktijk voor holistische psychologie Oosterhout
April 2009


De holistische psychologie gaat uit van het standpunt, dat het geestelijke en spirituele welbevinden van een mens niet los kan worden gezien van zijn totale levensstijl en wereldbeeld.

Patroonherkenning en persoonlijk energiebeheer spelen een belangrijke rol in het doorbreken van routine en programmeringen. Elk mens kan de uitdaging aangaan om inzicht te krijgen in het complexe veld van factoren, die in zijn leven op elkaar inspelen: voeding, beweging, gedachtepatronen, omgevingsfactoren zoals elektrostress of geostress, het belang van lichamelijke, emotionele en geestelijke hygiëne. In relaties spelen individuele hechtingspatronen een rol, maar ook gedrag en subtiele informatie-uitwisselingen in groepen.

In de praktijk betekent een holistische aanpak dat mensen bereid moeten zijn hun eigen onbewuste programmeringen te herkennen, en waar nodig zelf te leren bewerken of herschrijven. Je moet bereid zijn je levensstijl te veranderen. Het (h)erkennen en doorbreken van verslavingspatronen en het betrachten van hygiëne op het subtiele vlak horen daarbij.

De methode tot genezing die wordt ingezet, is bewustzijnsuitbreiding, zelfkennis en (zelf)deprogrammering. Er ligt hier duidelijk een verantwoording bij de cliënt, die ik liever student wil noemen. De cliënt/student behoudt volledige verantwoording voor beslissingen die hij binnen zijn relaties en bij de herinrichting van zijn leven neemt.


Is holistische psychologie een goede keus voor iedereen?

Contact

Meer over het boek "Vaarwel"

Home