Chinees drama: Verboden Liefde

Dit is een aangrijpend verhaal dat zich afspeelt in de spiegel op wereldniveau. Het raakt ons allemaal en we weten nog niet hoe het gaat aflopen: intense chaos en vervreemding, of een warme omhelzing.

Verhalen kunnen een weerspiegeling zijn van contact binnen delen van ons eigen wezen. De zoektocht naar liefde en verbondenheid die in de spiegel zo vaak op niets lijkt uit te lopen, staat voor de innerlijke strijd die we moeten voeren om het vertrouwen in onszelf en elkaar te herstellen.


The Untamed

The Untamed is een Chinese dramaserie gebaseerd op een roman. De schrijver Mo Xiang Tong Xiu schreef Mo Dao Zu Shi, Grootmeester van Demonische Magie. Dit boek valt onder een categorie waar ik niet eerder mee in aanraking was geweest, namelijk BL drama - Boy Love drama.

Het verhaal gaat over een jongeman die demonische magie gaat gebruiken om kwetsbare mensen te helpen. De sektes die zichzelf licht en goed noemen, blijken zich arrogant te gedragen en zijn hun menselijkheid verloren. Ze veroordelen het kwaad zonder onderscheid te maken of gradaties aan te willen brengen. De knappe jonge held die wordt veroordeeld door de hele wereld sluit vriendschap met een jonge man uit een sekte die boordevol regels zit om hem op het rechte pad te houden. In de loop van het verhaal onstaat er een hechte, diepe vriendschap tussen deze twee.

Als je een verhaal over een romantische liefde tussen twee jonge mannen wilt verfilmen voor de Chinese tv, dan zal je het script drastisch moeten aanpassen. Zo ontstond het idee om de betoverende hoofdrolspeler bijna in bed te laten belanden met een vrouw die een bijrol heeft in het verhaal. Dit zorgde voor zo veel ophef in homokringen, dat de scriptschrijvers dat plan hebben laten vallen.

In het oorspronkelijke verhaal worden de hoofdrolspelers dus echt verliefd op elkaar. The Untamed werd in de zomer van 2018 binnen vier maanden opgenomen en in 2019 in China uitgezonden. En al snel kwamen de geruchten naar buiten: die twee hoofdrolspelers zouden ook in werkelijkheid voor elkaar zijn gevallen en een geheime relatie hebben. Waar of niet waar?

De twee bleken helemaal geen gewone acteurs te zijn, maar wereldberoemd in heel het Aziatische continent. Ze wilden een acteercarriere beginnen, dus beiden hadden niet veel acteerervaring.

Xiao Zhan en Wang Yibo

Xiao Zhan, die de rol speelt van de demonische tovenaar Wei Wuxian, was zanger in een Chinese boyband en verkozen tot numero uno in een top 100 lijst van allerknapste Aziatische mannen. Het solonummer dat hij in april 2020 op de markt bracht kwam in het Guinness Book of Records terecht als beste verkochte digitale muzieknummer omdat het binnen 24 uur 24.5 miljoen keer werd gedownload.

De zes jaar jongere Wang Yibo speelt de rol van de afstandelijke Lan Wangji. Hij won op zijn twaalfde jaar een danscompetitie in China en werd gecontracteerd door de Chinese tv. Hij werd zanger in een Chinees-Koreaanse boy band en een populaire Chinese tv persoonlijkheid, bekend om zijn afstandelijkheid en danskunst.

Een kanttekening over boybands in China, Zuid-Korea en Azie in het algemeen is hier op zijn plaats. Als mannen in hun cultuur gewend zijn zich te onderwerpen aan militaire discipline en starre regels, dan wordt hun vrouwelijke kant collectief onderdrukt. Een Zuid-Koreaanse vrouw zei dat een Zuid-Koreaanse man niet zegt: ik hou van jou, maar: ik zal je beschermen. De boy bands benadrukken in een rigide militaristische cultuur een collectieve vrouwelijke kant en zien er daarom voor mensen uit het westen uit als gay bands. De jongens kunnen stoer doen, maar ook roze make up gebruiken en hun haar verven en zingen over liefde, sentimenten en gevoeligheid zoals dat voor een militair niet is toegestaan. Aziatische vrouwen vinden dat geweldig.

Xiao Zhan en Wang Yibo waren dus al beroemd in China en dan heb je het niet over een fanclubje van een paar duizend mensen. Hun vrouwelijke fans vormden legers van miljoenen en miljoenen meisjes en vrouwen. Beide jongens hadden het zo druk dat ze geen tijd hadden voor een relatie. Als je bekend bent in China dan word je gecontracteerd door grote merken om reclame te maken. Wang Yibo maakt reclame voor 5G. Beide jongens hebben hun eigen managers inclusief contracten bij de Chinese tv. En dus was het voor iedereen zo helder als een zonnige dag, dat als er een relatie tussen deze twee zou ontstaan, deze geheim moest blijven voor het publiek. Ze zouden nooit in het openbaar elkaars hand kunnen vasthouden.

Verboden liefde

Maar we leven in de wereld van het internet en er zijn een hoop Chinezen actief op social media. Wang Yibo had in 2018 de meeste fans. Een deel van zijn vrouwelijke dwepers verliet ontdaan de fanclub toen bekend werd dat hun idool een rol ging spelen in een BL-dramaserie. De gay community dook in 2019 enthousiast op dit liefdesverhaal en er ontstond een enorme JiZhan-WangXiao-GGDD* fanbase. Ook vrouwelijke fans van beide jongens die eerst heel hard moesten huilen omdat hun geliefde idool niet meer beschikbaar zou zijn, omarmden de romance en gunden hen het geluk samen. Ze werden ook fan. Anderen keerden zich teleurgesteld en gefrustreerd van hun idolen af.

*JiZhan en WangXiao zijn combinaties van de namen van beide jongens.
GG = Xiao Zhan, in het Chinees gege, oudere broer.
DD = Wang Yibo, in het Chinees didi, jongere broer.

Maar waren die twee wel echt samen? Omdat niets maar dan ook niets openlijk mocht gebeuren, moesten fans op zoek naar geheimtaal en indirect bewijs dat die relatie echt bestond of bestaat.

Tijdens de promotietour van The Untamed in 2019 moesten de jongens samen optreden. Ze zingen ook samen de soundtrack van de serie. Wat een verhaal is dit. Samen op het toneel staan, samen zingen, samen dansen, kijken naar beelden van de rollen die je samen speelde in de serie, en ondertussen doen of je alleen maar hele goede vrienden bent geworden. Maar blikken en lichaamstaal spreken boekdelen.

De gay community begon ongelooflijke aantallen filmpjes te uploaden naar het web waaruit zou blijken dat beiden zo verliefd zijn als het maar kan. Fragmenten uit interviews. ‘Behind the scenes’ opnamen van The Untamed die zijn vrijgegeven laten zien dat de jongens vrijwel continu met elkaar bezig waren en hun blikken niet van elkaar af konden houden. De koele kikker Wang Yibo die voorheen in het echte leven ook een ijskonijn was, bleek te smelten onder de zonnige lach en aandacht van zijn aantrekkelijke tegenspeler.

En dus waren ze steeds maar aan het vechten en stoeien, deden kinderachtige spelletjes, zongen en dansten, keken naar opnames en commentaar op social media. Dat duwen en trekken en wederzijds aandacht vragen en elkaar soms negeren was de gehele crew van de productie nogal opgevallen. Er werd geroddeld. Hebben die twee nou wat samen of niet? Die roddels kwamen naar buiten.

Gefrustreerde fans en social media oorlog:
AO3 en het 227 schandaal

Het internet in China is afgezonderd van de rest van de wereld. Maar er was wel toegang tot een Amerikaans fanfiction platform, waar groepen die in China gediscrimineerd worden elkaar nog konden vinden zonder direct zichtbaar te zijn voor heel China. Het heet Archive of Our Own, AO3. Hier ontdekten fans van Xiao Zhan een fan-fiction verhaal over hun idool waarin hij als travestiet een relatie heeft met Wang Yibo.

Toen mijn dochter nog thuis woonde was ze een enorme Harry Potter fan die fan-fiction schreef op een populaire Harry Potter fan fiction website. Mensen van over de hele wereld leefden zich daar uit en lieten allerlei figuren uit het boek de mafste dingen doen. Als je goede interessante verhalen schreef kreeg je volgers en als het anderen niet beviel wat je de romanfiguren liet doen, dan kreeg je commentaar.

Dit betreft afgezonderde fantasie-omgevingen. Als jij niet zelf gaat rondsnuffelen in een dergelijke digitale omgeving dan is er weinig aan de hand. Maar een groep fans van Xiao Zhan besloot dat hun idool hier werd beledigd en zette hun fan-leger digitaal in om te protesteren tegen het bestaan van dit lasterverhaal. Deze actie liep in 2020 zo uit de hand, dat AO3 in China verboden werd. Van de ene op de andere dag helemaal verdwenen. En daarmee was ook een uitlaatklep van veel onderdrukten en gediscrimineerden in China verdwenen.

Is dit het officiele verhaal dat China heeft gebruikt om zowaar nog meer censuur te kunnen toepassen in eigen land?

Hoe het ook zij, de fans van Xiao Zhan kregen publiekelijk de schuld. De gefrustreerde AO3 gebruikers gingen in de tegenaanval. De digitale soldaten trokken ten strijde. Op 27 februari (=227) 2020 stond het 227-anti-Xiao Zhan-internetleger op. Elk groot internationaal merk waar Xiao Zhan reclame voor maakte werd aangevallen. Elk lied en elke productie waar zijn naam in voorkwam kreeg de laagste ratings. Xiao Zhan, die zelf niet verantwoordelijk kon worden gehouden voor een fanfictie-schrijver en de reactie van een deel van zijn eigen fanbase op een fanfictie-verhaal, bevond zich opeens in een crisis. Hij werd aan het kruis genageld. De grote merken stopten met het uitzenden van zijn reclames.

In reactie daarop gingen zijn gekwetste fans met hernieuwde strijdvaardigheid in de tegenaanval. Dit zijn legers digitale soldaten. Het is digitale oorlogvoering en cybergeweld. Komt de term je bekend voor uit de Q-beweging in Amerika? Hier gaat het om gefrustreerde fans van Wang Jibo, gefrustreerde AO3 gebruikers, gefrustreerde Xiao Zhan fans. Trollen, schelden, aanvallen, fanatiek verdedigen, verspreiden van leugens in de comment secties van allerlei websites.

Matrixverbanden

Weet je wat dit betekent? Elke scheldende trol stuurt zijn gedachtevormen de matrix in en helpt zo de manifestatie van zijn eigen bubbel te beinvloeden. Elke fanatieke fan die opkomt voor zijn of haar idool levert energie. Golven van intense emoties zijn verbonden met matrixverbanden die ik zie als roosters, etherische grids. Het zijn menselijke emoties die gedachtevormen een ongekend sterke lading kunnen meegeven en die helpen een mensenmassa te polariseren. Hoe kan het dat er in Amerika net zo intens digitaal oorlog wordt gevoerd als in China? Ik vermoed dat wij leven wij in een versie van een Eindspel waarin oorlogvoering en het offeren en oogsten van energie digitaal gebeurt.

Informatieoorlogen worden niet op mentaal of op fysiek niveau uitgevochten in de laagste dimensies van ons wezen. Dit zijn oorlogen op het niveau van wat wij goden noemen. Wars in heaven. Oorlog in de hemelen. Toneelstukken die voor onze ogen worden opgevoerd. We denken dat dit alles zich buiten ons afspeelt, maar het zijn ONZE verhalen.

De etherische roosters staan voor het reguleren en sturen van gemengd bewustzijn op groepsniveau, afgezonderd van de bron. De roosters zijn gebaseerd op corrupte gedachtevormen en ze mengen kunstmatige intelligentie met echt alert bewustzijn. Matrixverbanden kunnen bewustzijn oogsten en herverdelen en zorgen ervoor dat mensen in hun eigen werkelijkheid, in hun eigen bubbels gaan leven. Als je sterk verbonden bent met een rooster dan leef je de gedachtevormen uit dat rooster en je manifesteert ze. Iemand anders losmaken of bevrijden uit zo'n rooster lukt niet met argumenten of bewijs of logica. Dit zijn etherische gevangenissen die de meeste mensen zelf niet kunnen herkennen.

Wat nu?

Zhan en Jibo zijn speelballen in handen van de CCP, van de Chinese Volkspartij. In ruil voor beroemdheid en geld zijn ze hun recht op een priveleven kwijt geraakt. Dit houdt op subtiel niveau in dat hun energievelden functioneren als portalen die collectieve energie helpen sturen en reguleren en verbinden met wereldroosters. Maar wie trekt er uiteindelijk aan de touwtjes in de hogere dimensies van ons collectieve wezen?

Vanwege alle censuur is het niet goed mogelijk om te achterhalen wat er werkelijk aan de hand is. Samen met de JiZhan fanbase hoop ik het beste voor beide jongens. Xiao Zhan heeft een eigen productiemaatschappij gestart en contracten van beide jongens lopen af. Met spanning wacht men af hoe dit verhaal gaat aflopen. Als die twee echt een relatie hebben of zouden willen behouden, dan zijn hun kansen op normaal geluk minimaal, evenals een goede afloop van het Grote Spel op het wereldtoneel. Maar we zijn niet kansloos.

De verboden liefde staat voor mij voor het verbod van spelers zich te verzoenen met alle delen van hun eigen wezen, die elkaar in dit spel in de hogere delen van hun collectieve wezen zijn kwijt geraakt. Mannelijke en vrouwelijke energiestromen die om elkaar heen zouden moeten dansen en die nu van elkaar zijn afgezonderd.

Zhan Zhan zingt: geef ons de moed en het recht elkaar weer te omarmen.
En dat is een boodschap die weerklank vindt door de dimensies van mijn hele wezen. Dat lied gaat over ons.

April 2021

Je speelt hier het Spel der Spiegels.
Leven op Aarde: het Spiegelspel

Home